Skip to main content

Europas første ”Blue City” er med i slutspurten hos Realdania og Kunstfondens Boliglaboratorium – og den skal ligge i Skive!

Business Skives og Energibyen Skives projekt ’Bydelsboligen’ er blandt de 16 udvalgte boligprojekter, der i den sidste slutspurt bliver til 5 – 7 projektbyggerier i Danmark.

”Vi vil skabe en helt ny bydel i Skive, der er baseret på fremtidens byggeri og samtidigt tilpasset fremtidens måde at leve på. Her skal Blue Buildings bygges af bæredygtige materialer af høj kvalitet og tilsammen skabe Blue City, hvor beboerne kan leve i cirkulære og sociale symbioser” fortæller Lars Fjalland, direktør ved Business Skive. ”Fællesskab og innovation skal være den drivende kraft i bydelen, hvor elementer fra bofællesskaber tænkes ind i både boligen og det sociale med deleordninger og fælles faciliteter og aktiviteter” fortsætter Lars Fjalland.

Lars Fjalland fra Business Skive og Karl Krogshede fra Energibyen Skive fik en dag i marts 2019 en idé, der blev startskuddet til projektet. Herefter samlede de en række stærke lokale kompetencer og inviterede dem med på udviklingsrejsen. Heriblandt lokale bygherrer, lokale arkitekter, en lokal uddannelsesinstitution og en lokal virksomhed med fokus på bæredygtighed. ”Vi vil udvikle et grønt koncept fra vores erfaringer med grønne industrielle symbioser i Greenlab Skive til at skabe fremtidens bæredygtige, cirkulære og sociale symbioser i et ’bolig Greenlab’” fortæller Karl Krogshede, Klimakoordinator Energibyen Skive.

Bydelen vil blive bygget ud fra en såkaldt blå tankegang hvor man ikke kun bygger bæredygtigt, men også med tanke på økonomi, digitalisering, samfund og lokation. ”En Blue City med Blue Buildings vil også spille godt sammen med vores lokale BigBlue projekt, hvor en af principperne er flere boliger og forskønnelse af eksisterende boliger.” fortæller Karl Krogshede og fortsætter: ”Den ideelle placering af den nye bydel vil være tæt på midtbyen, da vi dermed får skabt en forbindelse mellem bykernen, uddannelsesmiljøerne og Greenlab.”

Der var oprindeligt cirka 200 interesserede i puljen til projektbyggerier, så det er stolthed og store håb man møder hos Lars og Karl i dag. ”Vi er utrolig stolte af at være nået så langt i processen og glade for den store opbakning der er til projektet fra Borgmester Peder Chr. Kirkegaard og de lokale aktører som har bidraget stærkt i ideudviklingen og konkretiseringen”, fortæller Lars Fjalland og fortsætter: ”Nu krydser vi fingrer for at vi når blandt de sidste 5 – 7 projekter. Kigger vi på landkortet over de 16 projekter, der er med i slutspurten, ligger vi som det eneste projekt i hele Midt- og Vestjylland med kun fire andre projekter i Jylland, ingen på Fyn og resten placeret på Sjælland. ”

Til udvælgelsen af de endelige 5 – 7 projekter, skal der laves en konkret ansøgning med en realistisk plan for finansiering og realisering af projektet. ”Her har vi onboarded to af de bedste kapaciteter i Danmark, nemlig Anna Falkenstjerne Bech ift. brugerinddragelse og Jesper Minor fra Minor Change Group ift. cirkulært byggeri.” afslutter Lars Fjalland. Udvælgelsen bliver afgjort den 12. august 2020.

Leave a Reply