Skip to main content

Der er gode erhvervsvilkår for iværksætteriet i Skive Kommune. Overlevelsesraterne for iværksættere ligger markant over lands- og regionsgennemsnittet. Det viser en ny rapport fra Erhvervshus Midtjylland.

 

Der er gode erhvervsvilkår for iværksætteriet i Skive Kommune. Her er en vigtig indikator nemlig overlevelsesraten, som viser andelen af iværksættervirksomheder, der formår at fastholde en væsentlig økonomisk aktivitet efter at de har etableret deres iværksættervirksomhed.

Både den tre- og femårige overlevelsesrate er steget markant fra 2016 til 2020 i Skive, og slutter perioden af med at ligge betydeligt over niveauet i sammenligningskommunerne, ligesom de også ligger langt over niveauet i Region Midtjylland og hele landet. I 2020 lå den tre- og femårige overlevelsesrate på henholdsvis 59,3 pct. og 53,4 pct. mod henholdsvis 56,3 pct. og 47,4 pct. i sammenligningskommunerne.

Iværksætteri er en høj prioriteret drivkraft for vækst og udvikling i hele landet – herunder at flere iværksættere lykkes, og det er noget Lars Fjalland, direktør, Business Skive kan genkende Skive i: ”Vi er virkelig stolte af vores lokale iværksættere, der klarer sig så godt. Det viser noget robusthed og forretningsforståelse blandt vores lokale iværksættere, for vi ved at sådan en rejse er hård. Derudover håber vi også det er en indikation at vi i Skive tilbyder vores iværksættere de rette rammer for overlevelse og vækst.”

Det er dog ikke kun iværksætteriet i Skive, der klarer sig godt

Kommunen har også en flot vækst i antallet af vækstvirksomheder, der er på sit højeste i perioden fra 2016 til 2021. Det er afgørende for udviklingen af det lokale erhvervsliv, at man får skabt vækstvirksomheder, der ofte er produktive og konkurrencedygtige. Og netop produktiviteten er en afgørende forudsætning for, at Skive-virksomhederne også i fremtiden er konkurrencedygtige nationalt og internationalt. En af de virksomheder i kommunen, der har fået en vækst-sprøjte, er Salling Autogenbrug, der lige nu har fuld fokus på grøn omstilling.

Omkring 1.000 biler ender hvert år som skrot hos Salling Autogenbrug. På landsplan er det 120.000 biler: ”Det bliver til store mængder affald, og derfor er det afgørende for klimaet, hvordan vi håndterer det”, siger Lise Korsgaard, som driver Salling Autogenbrug sammen med sine to brødre.

De seneste år har virksomheden været i gang med en grøn omstilling efter forslag fra Business Skive om at søge EU-puljer gennem Erhvervshus Midtjylland. Det har givet markante vækstmuligheder i virksomheden, som i dag har 18 ansatte. Salling Autogenbrug skiller nu bilerne fuldstændig ad for at bruge mest muligt igen. En bil vejer ca. 1000 kg, og før er 300 kg endt som affald. Men den mængde er det lykkedes at vride ned under 100 kg.

Indtil videre er Salling Autogenbrug de eneste i branchen, der gør det. Men de har ikke seler og airbags nok til at dække efterspørgslen, så Lise Korsgaard håber at inspirere kollegerne: ”Som firstmover i vores branche har vi ikke haft nogle at sparre med eller spejle os i. Men med kontakten til Erhvervshus Midtjylland har vi fået nogle legekammerater, som har hjulpet os med at udvikle en grøn forretningsmodel”.

Vi opfordrer desuden de midtjyske iværksættere til at tage fat i Business Skive eller Erhvervshus Midtjylland, hvis man har brug for sparring og vejledning omkring udvikling af sin virksomhed.

Flere tal fra rapporten

  • Industrien og bygge og anlæg står tilsammen for næsten halvdelen af alle vækstvirksomheder i Skive Kommune
  • Siden 2016 har andelen af vækstvirksomheder været i vækst hvert år med undtagelse af 2020
  • I Skive Kommune findes 19% af alle iværksættere indenfor bygge og anlæg, hvilket er markant over det regionale gennemsnit på 14%.