Klumme af Christopher Gade, Erhvervskonsulent, Business Skive
Forfatterens egne holdninger kan forekomme i denne klumme, og skal læses som vejledende!
Er det blevet tid til at I skal have en 3D-printer i jeres virksomhed?
3D-print er en fremstillingsproces, der typisk er blevet brugt til småserieproduktioner, prototyper og unika. De er dog ved at blive så hurtige, at det kan betale sig at lave forskellige emner 3D-printede i stedet for i en støbeform. Derfor er der også flere og flere små og mindre virksomheder, som investerer i deres egne 3D-printere.
Der findes forskellige typer af 3D-printere. Den mest almindelige og nemmest for begyndere, efter min mening, er FDM-printeren (fused deposition modeling). Den fungerer ved, at den bygger emnet op i lag ved at opvarme printmaterialet (også kaldet filamentet) og derefter presse det gennem en dyse ned på byggepladen. FDM-printere kommer i forskellige prisklasser, men man kan sagtens finde en god begynderprinter til omkring 3.000 kr.
Hvilke fordele er der ved 3D-print for SMV’er?
Der er ofte meget at spare, hvis man kan producere sine egne emner i stedet for at købe dem andre steder. Dette gælder særligt prototyper af produkter eller små produktioner. Det kan også betale sig at vurdere, om en reservedel man køber, evt. kan produceres selv gennem 3D-print, da det ikke er usædvanligt at man kan printe noget tilsvarende til omkring 10-20 procent af indkøbsprisen.
Udvikling af prototyper gennem 3D-print øger også markant de iterationer, man kan nå igennem, samt hastigheden for tilpasning af produktet efter hver iteration. Dette kan betyde en hurtigere markedsadgang samt lavere udviklingsomkostninger og kostpris, da man ofte kan skære et mellemled væk.
Hvad skal du overveje når du vælger din første 3D-printer?
Når du skal investere i din første 3D-printer, er det vigtigt at overveje kvaliteten og hvor nem den er at vedligeholde. Som med alle andre maskiner vil der altid være en vis form for slid og vedligehold. Noget andet, der også kan være relevant, er den mulige printkvalitet, altså hvor “små” lagene kan være. Jo mindre lag, jo finere finish, men også en længere printtid. Derfor er det vigtigt at vide, hvilke typer emner du regner med at skulle printe, inden du vælger hvilken printer du køber.
Integration af 3D-print i virksomhedens processer
Efter du har købt din 3D-printer, er der to ting, der er nødvendige: et 3D-modellerings- eller CAD-program, hvor du kan designe dine emner, og et slicer-program. Slicer-programmet er, hvor du “programmerer” printeren. Man kan lave gode print med slicer-softwarets standardindstillinger, men for at få mest ud af din 3D-printer, bliver du nødt til at blive klogere på, hvad de forskellige programmeringsparametre gør, og hvilken påvirkning de har på dit færdige print.
Uddannelse og træning
3D-print er en kompleks affære, derfor er det vigtigt, at du har en vis forståelse for, hvordan maskinen virker, og hvordan du slicer optimalt i forhold til dit emne. Der er masser af hjælp at hente på YouTube og også gratis online kurser, man kan deltage i.
Derudover har du selvfølgelig også altid mulighed for at booke en tid med mig i Elværket i vores digitale laboratorium, hvor jeg gerne giver en gennemgang og fortæller dig, hvordan I nemmest kan komme i gang.
Christopher Gade
Erhvervskonsulent
Business Skive
Tlf: 22408820
Mail: chr@bskive.dk