Skip to main content

Klumme af Helle Dons Larsen, Kommunikationsansvarlig, Business Skive

Forfatterens egne holdninger kan forekomme i denne klumme, og skal læses som vejledende!

Hvorfor skal du overhovedet være på sociale medier?

Sociale medier er i dag blevet en vigtig del af de fleste virksomheders markedsføringsstrategi – og med god grund! Det er først og fremmest en nem, hurtig og billig måde at kommunikere til dine kunder på. Hemmeligheden her er at dine kunder faktisk har valgt, helt frivilligt, at bruge deres tid på de sociale medier, og de derfor er yderst modtagelige overfor budskaber og tilbud der giver mening og værdi for dem. Men det skal give værdi! (hvordan man skaber værdifuldt indhold skal vi nok dykke ned i en kommende klumme).

Derudover er det nemt at lave målrettet annoncering på de sociale medier, og du kan endda følge med i hvad effekten af din markedsføring er! Har du for eksempel en fysisk butik hvor du sælger vandrestøvler til kvinder, så tjekker du bare af at den skal annonceres til kvinder i en radius af X km fra din butik med interesse for friluftsliv og VUPTI – så rammer din annonce den rette målgruppe til netop dit produkt!

Desværre ser vi flere virksomheder, som tror at så længe de har en hjemmeside, behøver de ikke gøre mere. Men hvordan skal kunderne finde den hjemmeside og finde ud af at du sidder klar med lige netop det produkt de står og mangler, hvis de ikke finder en vejviser dertil? Her er sociale medier jo blot en af de mange vejvisere, der findes i kataloget af annonceringsmuligheder!

Hvad skal du overveje inden du vælger dine platforme?

Men du ved nu at det er en god idé at være til stede på de sociale medier for din virksomhed! Så nu kommer næste udfordring – hvilke(n) skal du vælge? For lad os bare indrømme at udvalget efterhånden er overvældende, når det kommer til sociale medier (eller SoMe som det også kaldes).

Inden du træffer et valg om hvilken eller hvilke SoMe platforme din virksomhed skal være på, er det vigtigt at du gør dig nogle overvejelser inden. Det første du skal overveje er, hvem er din målgruppe? Og den overvejelse går hånd i hånd med, hvad vil du gerne sælge eller informere om? Er din målgruppe fx 60+ år, er TikTok ikke det bedste sted at starte, da målgruppen typisk er betydelig yngre her. Måske kræver det indhold du vil dele forskellige platforme, fordi du har flere målgrupper som findes på forskellige platforme, og forskellige produkter, som ”sælges” bedst på forskellige platforme.

Du kan også kigge på dine konkurrenter! Hvor er de til stede? Hvilke typer indhold deler de på hvilke platforme? Og hvad har de bedst succes med at dele på hvilke platforme? (her kan du fx se hvor mange likes og kommentar de typisk får og sammenligne deres forskellige opslag).

Til sidst skal du også overveje hvor mange platforme din virksomhed har ressourcer til at vedligeholde. Der er nemlig én ting, der er værre end ikke at være til stede på de sociale medier – det er at have en helt død profil på de sociale medier! Du skal derfor overveje hvor mange timer I har mulighed for at investere i tilstedeværelsen på SoMe.

Hvad adskiller platformene fra hinanden?

Kigger vi på de virksomheder, som er medlemmer ved Business Skive, kan vi se at de typisk er til stede på platformene Facebook, Instagram, LinkedIn og Youtube. Her er især Facebook og LinkedIn de mest brugte platforme.

Selvom flere af platformene har flere ens funktioner, såsom billede- og videodeling, adskiller de sig også meget fra hinanden. Her er det både i brugernes formål med at være på platformen (hvilket også har betydning for hvilke slags indhold de vil finde værdifuldt), den sociale kultur, og brugernes demografi.

Instagram er et meget visuelt socialt medie, hvor flotte billeder og video er i fokus. Platformen er også gearet til shopping, så det er blevet en platform for e-handel.

LinkedIn er mere et fagligt og erhvervsligt medie, hvor arbejdspladsen og ens karriere er i fokus. Her er det at skabe forbindelser og netværke med andre i høj kurs, og brugerne er til stede for at opsøge information og få inspiration. Tilbud og salg vil typisk ikke virke godt på dette medie.

Facebook er et medie, der kan lidt af det hele, hvor brugerne er meget modtagelige overfor annoncer og tilbud. Især de såkaldte ”ja tak” tilbud er blevet bredt meget ud i Danmark på Facebook. Facebook er særlig god at lave annonceret indhold på, da du nemt kan målrette det demografi og interesser.

YouTube er en platform til videoer, hvor man både kan søge videoer frem på søgeord, men også abonnere på bestemte virksomheder eller personer. Her er der mulighed for at lagre store og lange videoer, men også annoncere i de små pauser på andres videoer.

Dette er blot en meget overordnet oversigt over nogle af de sociale medieplatforme der findes, og der er meget mere i dem end nævnt ovenfor. Vil du blive klogere på hvilke platforme, der er bedst for netop jeres virksomhed og jeres produkter, ydelser, tilbud, m.m. kan du hyre en rådgiver til en strategisk gennemgang. Du kan finde eksempler på hvilke lokale rådgivere du kan finde inden for medieproduktion her 👈