Skip to main content

GIW 2024: VækstTeamet samler videregående uddannelser og virksomheder

I forbindelse med vores for nyligt afviklede Green Innovation Week i Skive har VækstTeamet i Business Skive planlagt et nyt programspor, Circular Design Camp, for videregående uddannelser som i led i uddannelsessamarbejdet i Skiveegnens Vækststrategi.

I dette indlæg kan du komme med bagom tankerne om Circular Design Camp og læse en reportage fra de to dage i Skive.

Hvorfor Circular Design Camp?

Videregående uddannelser har de seneste år i forbindelse med Green Innovation Week arbejdet med virksomheders grønne udfordringer i forskellige workshops. Tiden var dog inde til at tænke arbejdet mere tværfagligt og i et setup, der både gav plads til at arbejde i dybden og samtidigt opleve Green Innovation Weeks øvrige aktiviteter og sceneprogram. Her kommer samarbejdet med bureauet Regndans fra Odense ind i billedet:

”Vi har de seneste år afholdt workshops for studerende med udgangspunkt i virksomheders grønne udfordringer i forbindelse med Green Innovation Week. Sidste år opstod magien, da ingeniørretninger på tværs af Via University College og Aarhus Universitet i Herning begyndte at arbejde på tværs af grupperne. Samarbejdet med Regndans et rigtig godt match, da man her har formået at skabe et stærkt setup med Circular Design Camp, der understøtter vores formål med Green Innovation Week og uddannelsessamarbejdet”, fortæller Stine Borup Christensen fra Vækstteamet

Videosammendrag fra Circular Design Camp på GIW 2024

Reportage: Kan jeg gøre en forskel for klimaet?

Svaret blev et rungende ’JA!’ på den digitale afstemning, da Mark Hoppe og Jonas Deibjerg fra Regndans skød Circular Design Camp i gang i forbindelse med Green Innovation Week i Skive. Allerede tidligt fra morgen summede det af liv og spænding i de tidligere butiks- og trælastlokaler. Seks forskellige nord- og midtjyske virksomheder inviterede studerende med helt ind i maskinrummet på en grøn udfordring over to dage via campen. Med sig retur fik virksomhederne dugfriske perspektiver og tværfaglige input til løsning af udfordringen.

Tværfaglighed klæder studerende på til arbejdsmarkedet

Flere måneders planlægning går forud for campen, der samlede 200 tilmeldte på tværs af forskellige studieretninger fra blandt andet Aarhus Universitet, AuHe, Erhvervsakademi Dania, VIA University College, Krabbesholm Højskole og Erhvervsakademi MidtVest. Stemningen var spændt: For hvordan er det at samarbejde med andre fagligheder end de sædvanlige på studiet og i helt andre rammer? Christian Windahl Hansen, ingeniørstuderende fra VIA University College i Aarhus giver et bud:

”På vores studie arbejder vi meget med forskellige materialer, men her i gruppen er det faktisk rart, at der også er nogen, der har forstand på design. Det giver mening for vores løsning, når vi f.eks. skal lave prototype – Og så er det spændende at blive udfordret fagligt”, tilføjer han.

Christian Vindahl Hansen understreger at tværfagligt arbejde under uddannelsen samt at få adgang til reelle virksomhedscases er afgørende for studiets relevans.

For tovholderne på Circular Design Camp i Skive er det netop tværfagligheden, der bringer en ny dimension ind i arbejdet med virksomheders grønne udfordringer:

”Når vi lykkes med at skabe resultater, er det oftest, når vi arbejder sammen. Det gør sig i allerhøjeste grad også gældende, når vi arbejder med forandringer og innovation i virksomhederne – men også i forhold til vores uddannelser. Det er ikke en enkelt fagretning, der kan løse de bæredygtige udfordringer i vores samfund. Det kan forskellige fagligheder sammen”, fortæller, Lene Baadsgaard fra Vækstteamet i Business Skive, der med kollegaer og samarbejdspartnere har planlagt Circular Design Camp i forbindelse med Green Innovation Week i Skive.

”Det er den læring og dannelse vi gerne vil give de studerende, underviserne og virksomhederne med sig hjem. Så når du f.eks., som studerende, sidder på dit næste semester, ved du, at du har mulighed for at få en bredere forståelse og succes med dine løsningsforslag, hvis du kobler andre fagretninger til”, tilføjer hun.

Har du højdeskræk?

Circular Design Camp er skabt som en case competition og blev afviklet den 25.-26. september 2024 i Skive. Dag 1 var intens og krævede hårdt arbejde fra de studerende med fokus på indsigt, idégenerering og prototyper. Grupperne arbejdede hele dagen og nogle aftenen med for at gøre deres løsning klar til pitch for virksomhederne på dag 2.  Konkurrenceelementet bag campen består i, at hver virksomhed kårer og fejrer en gruppe, der har pitchet den bedste løsning.

Fra scenen fortæller Svend Elberg Thomsen, klimachef i Norlys, at han har hørt pitch fra fem grupper, som alle havde gode idéer til, hvordan man kan forbedre biodiversiteten på deres mere end tusinde lokationer i Danmark. En udfordring, hvor løsningen skaber reel en impact i virksomheden: ”Vinderen formåede tydeligvis at levere en god løsning for biodiversiteten. Det gjorde alle grupperne faktisk. Men det, der virkelig skilte sig ud for denne vinder, er, at de leverede en løsning, der er ret fleksibel for alle de forskellige lokationer, der varierer i størrelse og geografi”, forklarer Svend Elberg Thomsen og bider mærke i, hvordan de forskellige studieretninger er integreret i løsningen.

Til slut spørger Svend Elberg Thomsen de studerende om de har højdeskræk? Deres præmie for arbejdet er nemlig en rundvisning i en vindmølle med udsigt fra 85 meters højde.

Tilbage i Skive sidder kollegaerne Stine Christensen og Lene Baadsgaard fra Vækstteamet nu og evaluerer på de intense dage: ”Det har været en kæmpe oplevelse at se hvordan studerende, undervisere og virksomhederne hurtigt fandt hinanden på trods af, at de blev mixet med studerende og fagretninger, de ikke kendte. Det her er vores første Circular Design Camp på Skiveegnen og det bliver ikke den sidste. Vi har i år lært en del om, hvad der fungerer, og hvordan vi kan gøre det endnu bedre næste år. Vi vil fortsat fokusere på at invitere forskellige fagretninger til sammen at bidrage med at skabe fælles løsninger til de udfordringer som virksomhederne bøvler med. Det er én af måderne til, at vi kommer i mål med den grønne omstilling ”, slutter Lene og Stine.

Om Circular Design Camp i Skive

Circular Design Camp i Skive er støttet af Skive Kommunes Vækstpulje, Business Skive, Skive Rotary Klub, Skive Fjord Morgen Rotary Klub samt Branding Skiveegnen. Campen foregik i forbindelse med Green Innovation Week, der er støttet af Tietgenfonden og Spar Vest Fonden.

De involverede virksomheder var Greenport North, Norlys, Salling Autogenbrug, DEIF, GreenLab og Waste2x Hub (Skiveegnens Vækststrategi)